Morske Sirene

Sirene su prijateljice Dupina i čuvarice morskih voda. One su prelijepe žene gornjim dijelom tijela, a dupinke ili ribe donjim dijelom tijela.

Sirene se pojavljuju u portugalskim, španjolskim, nizozemskim, skandinavskim, britanskim, njemačkim i afričkim mitovima i legendama, kao ljepotice neodoljivog izgleda i glasa, koje su svojim pjesmama dijelile ljubav drevnim moreplovcima. Kroz povijest, više puta su zabilježena svjedočenja raznih mornara i moreplovaca o susretima sa Sirenama. U književnoj kulturi prvi put nailazimo na njih u grčkoj mitologiji, gdje ih Homer spominje u Odiseji. Za vrijeme svog putovanja Karipskim morem, Kolumbo je također imao priliku vidjeti Sirene. Evo sto je o tome zapisao: -“Tri su sirene uzdigle svoja tijela iznad površine oceana i mada nisu bile tako lijepe kao sto ih slikari prikazuju na svojim platnima, njihova okrugla lica imala su upadljivo ljudski izgled!”

VRSTE SIRENA:

 • Pjevajuće Sirene – očaravajuće nimfe koje hipnotiziraju svojom pjesmom. One su zaštitnice grčke boginje Perzefone. One imaju noge poput ljudi, a krila poput ptica. Mogu plivati pod vodom, ali nastanjuju stjenovita otočja i spilje.
 • Arktičke sirene – žive u polarnim regijama. Prehranjuju se ribom. Imaju dugu bijelu kosu i svijetlo srebrne repove. Poznate su i kao sirene hladnih voda. Izvrsni su ratnici.
 • Sirene dubokih mora – borave duboko pod vodom, nikada ne izlazeći van na sunce. Imaju kosu od morskih algi, a repovi su im tamno plavi ili crni. One su čuvarice i čuvari tajni morskog života.
 • Sirene otvorenih oceana – ljeti žive u gornjem Atlantiku, a zimi se sele u tropske krajeve gdje se integriraju sa Tropskim sirenama. Imaju prelijepu blond, bakrenu i crvenu kosu, a repovi su im zelene, plave ili svijetlo ljubičaste boje.
 • Slatkovodne sirene – Undine (Naide) – vodeni duhovi
 • Tropske sirene – borave u toplim tropskih vodama u blizini koraljnih grebena i biljaka jarkih boja. Uvijek su u skupinama, ne vole biti same. Sjede i putuju na školjkama. Prijateljski su raspoložene. Imaju svijetle repove u ružičastim, crvenim i plavim nijansama. Vole bisere.
 • Merrows – Irske sirene; imaju zelenu kosu načinjenu od morskih algi. Pod vodom plivaju uz pomoć čarobne crvene kape. U Walesu se nazivaju Murgas.
 • Ceasg – škotske sirene koje se pojavljuju u morskim valovima; poput zlatnih ribica donose sreću i ako ih uhvatiti ispunit će vam 3 želje. Legende kažu da ako se mornar i sirena zaljube i pronađu pravu ljubav, ona se transformira u ljudsko biće – zadobiva noge.
 • Selkie – borave na britanskom otočju i Islandu. One lako mogu mijenjati oblik, pa se tako mogu bez problema mogu transformirati u ljude i hodati kopnom.
 • Sirene Chilota – su prelijepe, dobro raspoložene sirene zlatne-blond kose i zlatno-sjajnih ljuskica na repu. Djeluju kao tinejdžerice – vesele i uvijek nasmijane. Spremne su uvijek pomoći. Hrane se biljkama. Vrlo su nježne i posjeduju izuzetne moći čaranja.
 • Aicaya sirene – žive na Karibima. Ljudskog su porijekla – njihovi preci su bili ljudi koji su prognani na more. Sve su jako različite, ali podržavaju jedni druge. Uvijek su u grupama.
 • Cecealia sirene – su vrlo usamljene i uglavnom su same. Nisu raspoložene za društvo i druženje, pa znaju biti neprijateljski raspoložene. Najčešće borave u močvarama, iako ih se može naći i u oceanima. Umjesto repa imaju pipke hobotn
 • ice. Smatraju se sirenama ratnicima i ratnicama.
 • Ningyo sirene – žive u azijskim vodama. Vrlo su lijepa i zavodljiva bića crvenih repova. Smatra se da imaju biserne suze i da upravljaju potresima.
 • Marakihau sirene – su drevne sirene iz novozelandskog folklora. Oni su vrsta taniwha ili čuvara i čuvarica mora. Imaju tamnu kožu poput tuljana, prozirni rep i gustu kosu od algi.
 • Mami Wata sirena – je zapravo vodeni duh koji potječe iz Afrike, ali boravi i u južnoj Americi i karipskim otocima. Može mijenjati oblik i spol, iako se najčešće pojavljuje u obliku prelijepe, seksi žene koja donosi izobilje. Mami Wata su čuvari i zaštitnici svih voda diljem svijeta.