Zmajevi

Zmaj je veliko, zmijoliko legendarno stvorenje koje se pojavljuje u folkloru mnogih kultura širom svijeta. Vjerovanja o zmajevima znatno se razlikuju po regijama, ali zmajevi u zapadnim kulturama od srednjeg vijeka često su prikazani kao krilati, rogati, četveronožni i sposobni bljuvati vatru. Zmajevi u istočnim kulturama obično su prikazani kao bezkrila, četveronožna, zmijolika stvorenja s natprosječnom inteligencijom.

Najraniji potvrđeni izvještaji o drakonskim bićima nalikuju divovskim zmijama. Drakonska bića prvi su put opisana u mitologijama drevnog Bliskog Istoka, a pojavljuju se u drevnoj mezopotamskoj umjetnosti i literaturi. Priče o bogovima oluje koji ubijaju divovske zmije javljaju se u gotovo svim indoeuropskim i bliskoistočnim mitologijama.

Riječ “zmaj” također označava i “Kineska pluća” koja su povezana s dobrom srećom i za koja se smatra da imaju moć nad kišom.

Zmajevi i motivi zmajeva predstavljeni su u mnogim djelima moderne književnosti, posebno u žanru fantastike.

Jedan od najslikovitijih modernih zmajeva je Smaug iz klasičnog romana J. R. R. Tolkiena Hobit. Zmajevi se pojavljuju i u najprodavanijoj seriji dječjih romana o Harryju Potteru J. K. Rowling, zatim seriji Georgea R. R. Martina Pjesma leda i vatre (Igra prijestolja), Merlinu, britanskoj fantastično-avanturističkoj dramskoj televiziji itd.

Na Orijentu zmaj simbolizira nadnaravnu moć, mudrost, snagu i skriveno znanje. U većini tradicija on je utjelovljenje kaosa i neukroćene prirode.

Zmaj je simbol iskonske moći. Gospodar je elemenata: vatre, zraka i zemlje. Zmajevi su glasnici ravnoteže i magije. Oni vam pomažu da svijet gledate očima čuda i tajne. Zmajeva prisutnost u vašem životu skreće vam pažnju na vašu iskonsku snagu i hrabrost suočavanja sa najdubljim strahovima.