Patuljci

Patuljci su duhovna, mitološka stvorenja visine do 30 cm. Zdepasta su izgleda, imaju velik nos i šiljaste uši. Nose uredna odjela i kape različitih boja i oblika. Oni su čuvari blaga i zemlje. Izvrsni su vrtlari i uvijek mirišu na šumske jagode. Žive u panjevima i drveću. Vesele su prirode, a obožavaju poklone, posebice dragulje, kristale, blještave kamenčiće, cvijeće, kekse i kolače. Može ih se vidjeti kako iskaču iz rupa na panjevima stabla, a ponekad i nestanu u samom stablu.

Wakyambi patuljkinje su sićušna, ali iznimno snažna bića ženskog izgleda, polu patuljkinje, polu vilenjakinje, koje posjeduju veliku moć nad stijenama i elementima minerala Zemlje. One rade sa stijenama, draguljima, kristalima i metalima, te se smatraju čuvaricama dragulja, kristala i skrivenih blaga.
Wakyambi su visoke 35 – 40cm, nalikuju ljudima, tamne su boje kože, žive ispod zemlje i mogu mijenjati svoj oblik. Slobodno se kreću između Zemlje, vilinskog svijeta i svijeta ljudi. To su prijateljska, dobronamjerna, ljubazna, nepokolebljiva i postojana bića koja dobro odgovaraju na ljubav. Hrane se hranom načinjenom od njihovog elementa.
Budući da su vesele prirode, jako vole slavlja i ples.