Boginje – oblici Božanske Majke

Boginje su ženski oblik Božanskog – manifestacije Božanske Majke ili Kreatorice Svemira. U kršćanstvu to je Bogorodica Marija, u hinduizmu Durga, Parvati, Sarasvati, Kali, Rada, Lakšmi itd., u budizmu Tara,  Quan jin itd., u nordijskoj mitologiji to je Freyja i Frigg, u egipatskoj mitologiji Isida, Hathor, Ištar itd., u grčko-rimskoj mitologiji Afrodita, Artemida, Demetra, Perzefona, Atena itd. i još mnoge druge u raznim religijama i mitologijama.

Dok Vede opisuju Brahmu (muški princip) kao stvoritelja Univerzuma, stara pretpovijesna društva još iz vremena paleolita (prije otprilike 25 000 tisuća godina – koje se uglavnom smatra početkom Zapadne kulture) štovali su Boginju prirode i duhovnosti – majku roditeljicu Svemira i svega što postoji.

Grčki arheolog Nicolas Platon, koji je radio na iskapanjima civilizacije minojske Krete kaže: „…ovaj tip društvene organizacije održao se do prije otprilike 3300 godina. Bila je to društvena organizacija u kojoj je čitav život bio prožet žarkom vjerom u Boginju prirodu, izvor sveg stvaranja i harmonije.”

 

Hinduističko tantričko znanje, Boginju (ženski aspekt božanstva) predstavlja kao znanje ili mudrost (sanskrit: vidya) i također drži kao stvoriteljicu Univerzuma i izvor svog života. Dr. David Frawley kaže: „Tri Vede, najdrevnija spisa hindu tradicije – koje predstavljaju tri sposobnosti govora, uma i daha – nazivaju se Trayi Vidya ili tri ženske mudrosti. Slična tome je i grčka ideja o tri Gracije…

Boginja predstavlja ono što je skriveno, tajno, suptilno i senzitivno, što mora biti traženo i otkriveno….

Ona predstavlja moć unutarnjeg vodstva. Boginja predstavlja ono što što treba biti znano, čijem otkrivanju smo privučeni unutarnjom fascinacijom. Ona je misterij i mamac k višem znanju koji uzrokuje da gubimo interes za ono što um može spoznati, uobičajenu osjetilnu razinu. Boginja nas vodi onkraj stvarnosti poznatog, iz razine prostora i vremena u tajnu vječnosti – beskonačnosti.

U procesu duhovnog učenja Boginja postaje muza koja nas vodi i nadahnjuje. Ona je najviša svećenica koja razotkriva unutarnje tajne…

Ona se pojavljuje na svakoj razini našeg bića kao različiti principi, energije i sposobnosti koje sačinjavaju ovaj veliki Univerzum, izraženi i neizraženi.“

 

Maharishi Mahesh Yogi također je govorio: ”Žena stoji na vrhu stvaranja. To je njezino mjesto i njezina dharma. Žena je ravnoteža – ravnoteža sve prirode. Majčinska ljubav koju prenose ruke svake žene je Božanska Majka. Dostojanstvo života žene je beskonačno, njezin položaj je nemjerljiv, njezine mogućnosti neograničene, njezina uloga božanska.

Ona ispunjava ulogu podržavatelja, stvaratelja i poticatelja života. Ona je žarišna točka odakle se širi smirenost.

U današnjem promjenjivom svijetu njezin pogled prodire do daleke zbilje, zbilje koja traje preko promjena.”

 

U Devi Giti IV.3 stoji:

„Boginja govori: Prije početka Univerzuma postojala sam samo Ja, ništa drugo osim mene nije postojalo.

Ta samopriroda naziva se imenima: svijest, mudrost i uzvišeni Brahman.“

 

U Rig Vedi X 125.7-8 (Vak Ambhrini) stoji: „Ja sam stvorila Oca univerzuma na vrhuncu svjetova. Moje podrijetlo je unutar svemirskih voda, u univerzalnom moru. Otada se prostirem prema svim svjetovima i dotičem rubove neba. Ja pušem kao vjetar, stavljajući u pokret cjelokupni Univerzum.

Mnogo dalje od Neba i ove Zemlje širi se moja veličina.“

 

Ivo Andrić kaže: „Žena stoji, kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga svijeta.

Prije nego se rodimo, devet mjeseci živimo u majčinoj utrobi, a kada se rodimo, prvo ugledamo svjetlo i majku.